Bourdeto

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2021

Bourdeto (μπουρδέτο) is één van de bekendste visgerechten van Corfu. Het kan gemaakt worden met verschillende soorten vis. De vis wordt gekookt in een pittige tomatensaus met ui, knoflook en rode peper.

De naam bourdeto komt van het Venetiaanse woord “brodetto” wat soep of bouillon betekent. Omdat de vis gekookt wordt met ui en pittige peper ontstaat er een soort bouillon. Schorpioenvis schijnt de beste vis voor bourdeto te zijn maar je kunt het met elke witte vis met weinig botten maken.

Het originele gerecht is door vissers uitgevonden als een manier om vis op te maken die ze niet konden verkopen. Met eenvoudige ingrediënten zoals veel rode pepers en een flinke dosis citroensap toegevoegd aan het einde van het koken, konden oudere vissen daarom toch nog gebruikt worden.

Later besloten sommige koks om dit zeer pittige gerecht zachter en aantrekkelijker te maken voor toeristen. Ze voegden daarom tomaten toe en gebruikten minder peper.

De Griekse keuken gaan ontdekken tijdens een heerlijke vakantie op Corfu? Bekijk dan snel ons uitgebreide aanbod van hotels, appartementen en vakantiewoningen.

Ingrediënten (4 personen)


  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 gesnipperde uien
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 of 2 Spaanse peper(s)
  • 2 grote rijpe tomaten ontveld en in stukjes gesneden
  • suiker
  • citroensap
  • zout
  • peper
  • 1 laurierblad
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 dl visbouillon
  • 600 gr. visfilets (verschillende soorten of kabeljauwfilet)
  • 1/2 bosje peterselie

Bereidingswijze bourdeto


  • Zaadlijst uit de Spaanse pepers verwijderen en de peper in ringetjes snijden.
  • Olijfolie in een pan verhitten, als de olie heet is dan de ui erin fruiten.
  • Hierna de knoflook, paprikapoeder en Spaanse peper kort meebakken.
  • Tomaten erbij doen en zo’n 3 minuten meebakken.
  • Voeg citroensap, suiker, zout, evt peper en laurierblad toe.
  • Daarna wijn en bouillon toevoegen en doorkoken tot een lichte saus.
  • Naar smaak suiker of zout toevoegen.
  • Visfilets in de saus leggen en tegen de kook aan gaar laten worden.

Nieuwsgierig naar nog meer recepten? Bekijk alle Griekse recepten.

Καλή-όρεξη-eet-smakelijk

Wil jij een ook Griekse keukenprins(es) worden?




Met het Griekse kookboek “de traditionele Griekse keuken” gaat je dat zeker lukken! De 135 Griekse recepten worden op een simpele wijze stap voor stap uitgelegd.