Handig om te weten

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 mei 2021

  • TELEFOONNUMMERS: 112 is ook in Corfu het noodnummer. 199 is het telefoonnummer van de brandweer. +30 2661029168: Hulp en informatie over evt. problemen voor nationale en buitenlandse toeristen in het Grieks, Engels, Frans en Duits.
  • POLITIE: de toeristen politie bevindt zich in een kleine zijstraat van het San Roccoplein in Corfu-stad (tel: +30 26610 30265). Voor het aangeven van diefstal of verlies kun je terecht bij het politiekantoor op de Alexander ave. (schuin t.o het postkantoor)
  • TOERISTISCHE INFORMATIE: te verkrijgen bij het gemeentelijke informatiebureau dat zich bij de ingang van het oude fort bevindt. Je kunt hier o.a. een kaart van het eiland krijgen maar ook informatie over interessante plaatsen.
  • PARKEREN CORFU-STAD: het kan lastig zijn een plekje te vinden in de drukke stad. Bij het oude fort is een groot parkeerterrein (betaald).
  • NEDERLANDS CONSULAAT: Aristotelous 4 in Corfu-stad.
  • BENZINESTATIONS: zijn er genoeg op Corfu. De pompbediende vraagt je voor hoeveel je wilt tanken en tankt vervolgens voor je. Wat een service!
  • GRIEKS VERKEERSBUREAU: Kerkstraat 61, 1017 GC Amsterdam Tel: 0900-2025905 Openingstijden: ma t/m vr 09.00-17.00
  • NEDERLANDSE AMBASSADE: Leof. Vas. Konstantinou Avenue 5-7, 10674 Athene Tel: +30 210 7254900
  • VISUM: is niet nodig
  • PASPOORT: is niet nodig wanneer je in het bezit bent van een geldig nationaal identiteitsbewijs
  • TELEFONEREN: vanuit Nederland naar Griekenland: 00 – 30 – netnummer zonder nul – abonneenummer. Vanuit Griekenland naar Nederland: 00 – 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
  • MEDISCHE ZORG: het niveau van de medische zorg in Corfu is redelijk. Specialistische hulp is vaak beperkt. Wel zijn er naast de gewone ambulances, helikopters voor noodgevallen. Burgers van de EU hebben recht op gratis gezondheidszorg, op vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart (aan te vragen via je zorgverzekering). Zonder deze kaart moet je betalen, behalve voor spoedeisende hulp. Sluit altijd een goede reisverzekering af en neem in geval van een ziekenhuisopname en/of medisch-specialistische zorg nodig hebt direct contact op met je verzekeringsmaatschappij.
  • APOTHEKEN: zijn herkenbaar aan een rood of groen kruis. In alle badplaatsen en in Corfu-stad zijn apotheken aanwezig. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08.30 – 14.00 en op ma/di/do en vrijdag ook van 17.30 – 20.30
  • INENTINGEN: inentingen zijn niet verplicht voor Corfu. Inenting tegen teken encefalitis wordt aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen, kamperen van maart tot en met november of op andere wijze meer risico loopt. Overleg hierover met je huisarts.
  • TIJDSVERSCHIL: in Griekenland én op de Griekse eilanden is het 1 uur later dan hier in Nederland.
  • ELEKTRICITEIT: 220 volt. De stekkers die we in NL gebruiken kun je ook op Corfu gebruiken. Het is niet nodig om een speciale reisstekker te kopen.
  • KRAANWATER: het is veilig om kraanwater te drinken, al raad ik het je af vanwege het hoge chloorgehalte (de hoeveelheid chloor in het water is niet schadelijk voor de gezondheid, echter de smaak is niet echt lekker). Mijn advies: koop flessen water, deze zijn overal te koop en niet duur!
  • POSTKANTOOR: vlakbij het San Roccoplein. Open: maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 en op zaterdag van 08.30 – 14.00.
  • Wist je dat de eerste Griekse postzegels in Corfu werden uitgegeven op 15 mei 1859? Ze hadden het opschrift Ionikon Kratos. Ze werden echter waardeloos toen het eiland zich weer aansloot bij Griekenland op 28 mei 1864. Sindsdien worden alleen nog de Griekse postzegels gebruikt
  • BANKEN: banken zijn geopend op maandag t/m donderdag: 08.00 tot 14.30 en op vrijdag van 08:00 tot 14:00. Pinautomaten zijn 24-uur open. In de meeste accommodaties en winkels worden creditcards (Visa, Mastercard, American Express, Diners) geaccepteerd.
  • ATM/Geldautomaat: bijna alle grote supermarkten hebben een pin automaat bij de ingang of binnen in de winkel.
  • WINKELS: zijn geopend op maandag, woensdag en zaterdag: 09.00 tot 15.30 en dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 14.30 en van 17.30 tot 21.00. De meeste winkels in de omgeving van accommodaties zijn de gehele dag geopend, vaak alle dagen van de week. In de achteraf straatjes in de oude stad vind je vooral souvenirwinkels en winkels met lokale, traditionele producten. Je komt er ook veel (zilver)juweliers tegen.
  • FOOI: is inbegrepen bij de rekening. Het is echter gebruikelijk om een fooi van 10% op het totaal van de rekening te geven als je tevreden bent met de algehele ervaring. Uiteraard ben je niet verplicht dit te doen. Houd er rekening mee dat de prijzen, net als in Nederland, met feestdagen hoger zijn.
  • MARKT: dagelijks (behalve op zondag) van 08.00 – 13.00 is er een groente- en fruitmarkt in het centrum van cCorfu-stad (achter het nieuwe fort).
  • Supermarkten: In alle grote badplaatsen zijn supermarkten met een uitgebreid aanbod te vinden. De prijzen in de supermarkten liggen een stuk hoger dan in Nederland. Winkels zijn meestal open van 8.30 tot 13.30 en dan weer van 17.30 tot 20.30. Houd dus rekening met een middagsluiting.
  • Op Corfu vind je allerlei soorten restaurants. In kleinere plaatsen zijn meestal alleen Griekse restaurants te vinden, maar in de grote badplaatsen en in Corfu-Stad zijn ook diverse internationale restaurants te vinden. In de Corfu Restaurants Guide vindt u een overzicht van de restaurants op het eiland.

Kraanwater veilig of niet?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Ja, het kraanwater (νερό) op Corfu is absoluut veilig om te drinken en omdat er een hoog gehalte aan mineralen in zit is het ook nog eens gezond. Maar… het water kan een chloorsmaak hebben. Omdat we dat in Nederland niet hebben smaakt het water op Corfu dus wel anders. Persoonlijk vind ik de smaak niet echt lekker en koop ik daarom in de supermarkt grote flessen water. Die kosten helemaal niet veel en smaken niet naar Chloor. Ik gebruik overigens voor het tandenpoetsen wel gewoon het kraanwater. En mocht ik een keer zonder gebotteld water zitten dan drink ik ook gewoon kraanwater.

Wanneer ik ga wandelen neem ik altijd flesjes water mee, één van de belangrijkste dingen om mee te nemen als je op pad gaat. Regelmatig kom ik onderweg drinkfonteinen tegen. Hier kun je veilig uit drinken. Met een beetje geluk kom je er locals tegen die hun jerrycans komen vullen bij de tap.

Mindervaliden

Ik ontvang regelmatig de vraag of het gemakkelijk is om op Corfu vakantie te vieren wanneer je afhankelijk bent van bijv. een rolstoel of slecht ter been bent. Het kan maar het is niet “makkelijk”, het hangt ervan waar je heen gaat, je zult waarschijnlijk hulp nodig hebben. Vanwege mijn jarenlange vakantie ervaring op Corfu en mijn persoonlijke ervaring (zie onderaan de pagina) met een rolstoel wil ik toch proberen wat meer op de details in te gaan. Is Corfu geschikt voor mindervaliden?

Corfu is een heuvelachtig eiland, de hoogste top meet zelfs 906 m. Dit maakt het daarom voor mindervaliden minder toegankelijk. Maar zelfs voor iemand die niet van bijv. een rolstoel afhankelijk is het nemen van deze heuvels geen simpele klus. Er zijn echter genoeg andere mogelijkheden om het eiland te verkennen. Op Corfu ligt een prima wegennet. Autohuur is ook zeer goed geregeld. Wanneer je een auto huurt kun je op die manier toch heel veel van het eiland zien. Het busvervoer is ook goed geregeld, de bussen doen het gehele eiland aan en de vriendelijk chauffeurs zullen altijd behulpzaam zijn wanneer er hulp nodig is bij het in- en uitstappen. De dorpen met toeristen voorzieningen liggen over het algemeen langs de kust en zijn goed begaanbaar, wellicht hier en daar met een beetje hulp van anderen. Vergeet niet dat óók op Corfu mensen wonen die afhankelijk zijn van bijv. een rolstoel, ook zij zullen obstakels tegenkomen, maar met wat hulp zullen de meeste obstakels geen al te groot probleem zijn.

Heb je bijv. een rolstoel nodig? Bij Mobility Corfu leveren ze een verscheidenheid aan mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen en rollators, die ze aan jouw vakantie accommodatie zullen leveren (gratis in Sidari, Agios Stefanos noordwesten, Arillas en Agios George’s noord. Voor andere plaatsen worden bezorgkosten gerekend) tel:+30 69760 82230

Verkeer & regels

Ga je op vakantie naar Corfu en wil je er gaan autorijden? Er kunnen andere verkeersregels gelden dan bij ons in NL. De belangrijkste heb ik voor je op een rijtje gezet zodat je er rekening mee kunt houden.

Veilig rijden

De algemene regel die in heel Griekenland geldt is dat je je als bestuurder van een voertuig altijd met volle aandacht bij je voertuig en het verkeer moet houden. Ben je afgeleid door bijv. het volume van de radio regelen, roken of iets anders dat je aandacht afleidt dan kun je hier een boete voor krijgen.

Rijden onder invloed

Je mag met maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed een voertuig besturen. Ben je korter dan twee jaar in het bezit van een rijbewijs, of bestuur je een bedrijfsauto of een motor dan geldt een limiet van 0,2 promille alcohol. Rijden onder invloed van drugs is uiteraard verboden.

Mobiele telefoon

Tijdens het besturen van een voertuig is het verboden om een mobiele telefoon vast te houden. Je mag wel handsfree bellen, bijv. via bluetooth.

Hoofdtelefoon of oortjes

Het is verboden om tijdens het besturen van een voertuig een hoofdtelefoon of oortjes te gebruiken.

Basisverkeersregels

Rijd zoveel mogelijk rechts op de weg. Wil je iemand inhalen dan doe je dit via de linkerkant.

Voorrang

Bestuurders van rechts hebben binnen de bebouwde kom voorrang, mits dit anders wordt aangegeven. Buiten de bebouwde kom geldt dat bestuurders op een voorrangsweg voorrang hebben.

Passeren

Zoals in veel landen heeft ook op Corfu stijgend verkeer op smalle wegen voorrang op dalend verkeer. Dalende voertuigen kunnen na een stop gemakkelijker optrekken dan stijgend verkeer. Het is gebruikelijk om vóór bochten te toeteren, zo weet de andere bestuurder dat er iemand aankomt.

Rotonde

Bestuurders op een rotonde dienen voorrang te verlenen aan bestuurders van rechts die de rotonde oprijden, tenzij dit anders wordt aangegeven.

Parkeren

Het is verboden te parkeren op de volgende plaatsen:

  • binnen 3 meter van een brandkraan
  • binnen 5 meter van een kruising, stopbord of verkeerslicht
  • binnen 15 meter van een bushalte
  • naast een gele streep langs de weg

Indien je fout parkeert heeft de politie het recht om de nummerplaat in beslag te nemen. Dit geldt alleen voor in Griekenland geregistreerde voertuigen.

TIP parkeren op een helling
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om veilig op een helling te parkeren.

  • zet de auto in elk geval op de handrem
  • zet de auto in de eerste versnelling
  • is de helling erg steil leg dan een steen achter de wielen en draai het stuur. Zo kan de auto niet wegrollen.

Verlichting voeren tijdens parkeren

  • indien er weinig straatverlichting is dan dient de auto in het donker verlichting te voeren
  • staat je auto in een gebied met een parkeerverbod dan wordt je nummerbord verwijderd (dit geldt allee voor in Griekenland geregistreerde voertuigen). Na betaling van de boete krijg je deze terug.
  • de Nederlandse parkeerschijf wordt in Corfu | Griekenland niet erkend

Geluidssignalen

Rijd je binnen de bebouwde kom dan mag je alleen toeteren wanneer er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat.

Pech of ongeval

Natuurlijk hoop je hier niet op maar stel je krijgt pech of een ongeval dan ben je verplicht om op circa 100 meter achter het voertuig een gevarendriehoek te plaatsen. Indien er sprake is van lichamelijk letsel dan ben je verplicht te stoppen, de politie te bellen en 1e hulp te verlenen aan de slachtoffers. Is er alleen materiële schade dan is het niet verplicht de politie te bellen. Aangeraden wordt wel om het ongeval te rapporteren bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Maximumsnelheden

  • binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 50 km/u
  • buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid: 90 km/u
  • op de autosnelweg is de maximumsnelheid: 120 km/u

Autogordels en kinderzitjes

  • alle inzittenden, ook achterin van een auto zijn verplicht veiligheidsgordels te dragen
  • kinderen mogen voorin zitten als ze langer zijn dan 1,50m en ouder dan 12 jaar

Fietsers

Het is verboden om naast elkaar te fietsen en een passagier te vervoeren (een kind in een kinderzitje mag wel).

Verplicht mee in de auto

Het is verplicht een gevarendriehoek, verbanddoos en een brandblusser in de auto te hebben.

Europa, nieuwste gewijzigde verkeersregels

Sinds 2007 is in bijna alle Europese landen het gebruik van een radardetector verboden.

Lading

  • lading mag naar achteren niet meer uitsteken dan 3/10 van de lengte van het voertuig
  • wanneer lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt moet dit duidelijk kenbaar gemaakt worden met een rood/wit gestreept bord
  • ‘s nachts en bij slecht weer moet lading voorzien zijn van een wit licht en witte reflector aan de voorzijde en een rood licht en rode reflector aan de achterzijde
  • wanneer lading meer dan 40 cm in de breedte uitsteekt (gemeten vanaf de buitenste lichten aan de voor- en achterkant van het voertuig) moet dit s’ nachts en bij slecht zicht duidelijk d.m.v. verlichting worden aangegeven

Tanken

Ga je met je eigen auto naar Corfu of ga je een voertuig huren op Corfu houd er dan rekening mee dat tanken in Corfu net even wat anders gaat dan je in Nederland gewent bent. De in Nederland goed verkrijgbare brandstoffen zoals aardgas en LPG zijn in Corfu (en Griekenland) niet vanzelfsprekend verkrijgbaar bij de pomp. LPG zie je wel steeds meer maar aardgas wordt door slechts een handjevol pompen geleverd. Het wordt daarom afgeraden om met een auto op aardgas naar Corfu te gaan. Benzine (Euro 95 en Euro 98) en diesel zijn overal goed verkrijgbaar.

Hoe heet de brandstof op Corfu?

  • Euro 95 (Unleaded of Βενζίνη Βενζίνη)
  • Euro 98 (Super plus 100 of Αµόλυβδη Βενζίνη 100, benzine met een octaangehalte van 100, hierop rijdt jouw Euro 98 auto ook prima)
  • Diesel (Petrol of Πετρελαιο)
  • Lpg (Autogas of υγραέριο, als je een NL auto hebt, heb je een Italië nippel als verbindingsstuk nodig)

Wat zijn de brandstofprijzen op Corfu?

Bekijk de actuele brandstofprijzen in Corfu

Wat zijn de openingstijden en betaalmogelijkheden?

De meeste tankstations zijn geopend tijdens de reguliere openingstijden (7.00 – 22.00). Sommige tankstations zijn zelfs 24 uur per dag geopend. Gebruikelijk is om contant af te rekenen, zorg dus dat je voldoende geld bij hebt. Bij sommige pompen kun je tegenwoordig ook een met een creditcard betalen.

Mag ik zelf tanken?

Hier in Nederland zijn we gewend om zelf te tanken, het komt zelden voor dat de pompbediende dit voor je doet. Dit is op Corfu echter anders. Zodra je de pomp nadert en tot stilstand bent gekomen zal de pompbediende direct naar je toe komen en vragen voor hoeveel je wilt tanken. Meestal weet hij al direct welk soort brandstof jouw voertuig nodig heeft. Tijdens het tanken en afrekenen kun je lekker in/op jouw voertuig blijven zitten.

Hoe geef ik aan hoeveel ik wil tanken?

Dat kun je op meerdere manieren uitleggen, de meeste Grieken spreken een aardig woordje Engels. Je zou kunnen zeggen: zoveel liter, vol of bijv. halfvol. Toch kan dit voor verwarring zorgen. Ikzelf geef daarom altijd aan voor hoeveel Euro ik wil tanken. Het is niet nodig om een fooi te geven na het tanken, maar doe je dit wel dan wordt dit zeker gewaardeerd.

Tanktip

On the road kom je steeds vaker E10 tegen. Dit is een variant op Euro 95 en bevat 10% bio-ethanol. E10 is geschikt voor het milieu maar niet voor iedere auto. Op de website van E10check kun je controleren of jouw auto E10-proof is. Twijfel je? Tank dan gewoon met Euro 95 of Euro 98!